Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

Jeśli szukasz barszczu czerwonego z zakwasu, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl.

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to danie jedynie świąteczna, którą jemy przeważnie podczas Wigilii czy też znaczących rodzinnych imprez. Tam, gdzie zwyczaj spożywania dwudaniowych posiłków wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony często pojawia się na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz również jako uzupełnienie do niektórych dań.

Barszcz czerwony – zupa uniwersalna

Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to łatwy do ugotowania wywar z buraków, który raczej nie jest dość sycącą potrawą. Tymczasem właśnie jego kwaskowaty, a przy tym lekko słodkawy aromat powoduje, iż bardzo dobrze stapia się on z innymi smakami. Lubianych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni preferują w nim jajko, plastry kiełbasy oraz ziemniaki, inni zalewają nim uszka z grzybami, kapustą albo mięsem. Barszcz czerwony to znakomite danie obiadowe, lecz także apetyczna przekąska lub kolacja na ciepło – wrzący kubeczek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak bułeczki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem bądź chrupkiego krokiecika z pieczarkami.

Należy wspomnieć, iż barszcz czerwonyjest zupą o niskiej kaloryczności, jeżeli nie został zabielony śmietaną. Danie to postrzegane jest za zdrowe, bowiem zawiera mangan, kwas foliowy, witaminę C i witaminy z grupy B, jak również sporo żelaza, toteż rekomenduje się je anemikom. Natomiast ze względu na fakt, że podstawą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem zwykle spożywa się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma mocniejszy smak

Nie ma uniwersalnej receptury na barszcz czerwony – każdy kucharz stosuje preferowane przez siebie dodatki i odmiennie doprawia tę zupę. Jedni wsypują do niego nieco cukru, by uwydatnić naturalną słodkość buraka, drudzy wolą pikantny barszcz, należycie pieprzny. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli gotuje się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaskowaty posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a na dodatek ma więcej pożytecznych witamin i minerałów. Taki zakwas z buraków kiszonych można naturalnie przyszykować na własną rękę, ale okres fermentacji trwa w okolicach tygodnia. Jeśli jednak nagle nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz gotowy już zakwas na barszcz czerwony w markecie bądź online.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Post Author: