Szukasz soku z kapusty kiszonej? Skieruj się na ten adres.
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia ponownie wracają na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają także inne, do tej pory mniej lubiane warzywa i owoce. Pisząc o zdrowotnych walorach fermentowanego jedzenia nie sposób pominąć też napojów takich jak kombucza, maślanka albo rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są warte uwagi – pozwalają prosto i błyskawicznie wprowadzić do naszego organizmu witaminy niezastąpione dla jego właściwego działania.
Jakie witaminy kryje sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający mnóstwo substancji wpływających korzystnie na nasze samopoczucie. Głównym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z kapusty, ogórków bądź pozostałych kiszonek to również kopalnia witamin. Godne uwagi jest w szczególności duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i E oraz duże stężenie soli mineralnych.
Sok z kapusty kiszonej – dlaczego powinno się go spożywać?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek nagromadzenie witamin usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo niestrawność czy wrzody dwunastnicy. Pobudzają one również apetyt i stanowią ochronę podczas kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]