Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona

Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona

Potrzebujesz kapusty kiszonej w worku foliowym? Skieruj się na ten adres.

Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kiszonej jest bezsprzecznie częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem wielu potraw i każdy Polak dość często widzi ją na swoim stole. I bardzo dobrze, bo kwaszona kapusta to niezwykle zdrowe pożywienie.

Czy należy jeść kwaszoną kapustę?

Kapusta kwaszona, czy też kiszona, jako że te dwie nazw stosuje się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych odkrytych za sprawą szukania przez człowieka metody na dłuższe magazynowanie pożywienia. Na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, cienko poszatkowane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi czas. Niegdyś spożywanie kiszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie konieczne witaminy i składniki odżywcze, których zdobycie zimą było znacznie trudniejsze aniżeli dzisiaj. A trzeba podkreślić, iż kapusta kiszona ma sporo substancji, które są nieodzowne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz mającej między innymi właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, a także witaminy A. W produkcie tym znajdują się także inne istotne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B5, B2). Co więcej, kiszona kapusta to źródło między innymi żelaza, błonnika pokarmowego i magnezu. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, więc zaleca się jego spożycie osobom na diecie.

Jak wykorzystuje kapustę kwaszoną w kuchni

Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się w dodatkach do dań, jak i jako główny ich element. Nieprzetworzoną zwykle je się ją jako surówkę z tartą marchewką i siekaną cebulą, która pasuje do dań z ziemniaków i ryb, a czasami na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To także produkt, który idealnie harmonizuje z grzybami oraz czerwonym mięsem, stąd robi się z niej farsz do pierogów, łazanek i pasztecików. Oczywiście, bez kapusty kwaszonej nie mielibyśmy tradycyjnych polskich dań jak bigos, kapuśniak albo góralska kwaśnica.

Zasadniczo każda rodzina posiada swój przepis na kapustę kwaszoną, lecz w dzisiejszych czasach raczej rzadko kisi się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już potrzeby składowania żywności na zimę. Kapustę kiszoną w większych oraz małych pojemniczkach bez przeszkód dostać można w dowolnym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Producenci mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kwaszoną.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Post Author: