Znajdź zakwas na żur.
Obecnie rzadko już jemy obiady z dwóch posiłków. Przez chroniczny pośpiech, a przez to konieczność błyskawicznego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie na rzecz posiłków niegdyś oferowanych najczęściej jako to większe danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, jak barszcz biały oraz żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli osobiście gotujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to wciąż stanowią one stały punkt na karcie dań restauracji oraz bufetów z rodzimą kuchnią, jak również są zwyczajowo podawane w trakcie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Barszcz biały a żurek – podstawowe różnice
Jeśli spyta się Słowianina o białą zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to błyskawicznie wymieni on albo żurek albo barszcz biały. Sporo osób nawet nie widzi najważniejszych różnic między tymi potrawami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały gotuje się z zakwasu mąki pszennej, żurek natomiast – z zakwasu na mące żytniej. Lecz to nie jedyne, co różni te zupy, aczkolwiek należy zdecydowanie zaakcentować, iż nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Gotowanie jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla osobiste smaki oraz wprawę kucharza. Co jednakże da się wskazać to fakt, że w barszczu białym zazwyczaj znajduje się więcej jarzyn i grzybów. Barszcz zabiela się również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można wykorzystać sok z ogórków kwaszonych bądź z kapusty kwaszonej. Z kolei z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, gdyż w ramach tej grupy zup można wymienić 3 warianty:
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany suto śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go zwykle z pieczywem i jajkiem;
– kwaskowaty, zawiesisty żur sporządzany z reguły z pokaźną ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie chlebowym albo żytnim.
Baza na barszcz biały i żur? Kupić czy przygotować samodzielnie?
Preparacja zakwasu na wyliczone wcześniej zupy jest nieskomplikowane, jednak nie zawsze pierwsze podejście kończy się powodzeniem. W książkach kucharskich zamieszczono mnóstwo przepisów na zakwas, z których można skorzystać. Używając jednak domowy zakwas powinno się przewidzieć gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Tym samym, gdy chrapka np. na żur zaatakuje was niespodziewanie, warto sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez problemu znajdziemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, na bazie których ugotujemy smaczny barszcz biały i żurek staropolski czy też śląski.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]