Sól to składnik niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie zalety posiada sól himalajska oraz sól kłodawska? Czemu powinno się wykorzystywać je podczas gotowania?
Różowa sól himalajska – jakie minerały zawiera?
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która świetnie podkreśla smak potraw. Pomimo, iż nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (nieprzekraczające 6 g na dobę) są potrzebne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek regulujący utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów mających prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele cennych pierwiastków oraz minerałów, m.in. selen, cynk czy wapń, a jednocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale uwydatnia smak potraw i jest dostępna zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło potasu, wapnia i żelaza
Sól kłodawska z kolei to produkt o dużym poziomie czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i stanowi kapitalny dodatek do naszych kiszonek. Jest m.in. kopalnią cynku, wapnia czy potasu, innymi słowy pierwiastków niezbędnych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dzięki czemu nie zatraca swoich własności i jest łatwo przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest często używana nie tylko w branży spożywczej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]