Sól himalajska i kłodawska – zastosowanie i właściwości

Sól himalajska i kłodawska – zastosowanie i właściwości

Kup różową sól himalajską.

Sól to składnik niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie zalety posiada sól himalajska oraz sól kłodawska? Czemu powinno się wykorzystywać je podczas gotowania?

Różowa sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która świetnie podkreśla smak potraw. Pomimo, iż nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (nieprzekraczające 6 g na dobę) są potrzebne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek regulujący utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów mających prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele cennych pierwiastków oraz minerałów, m.in. selen, cynk czy wapń, a jednocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale uwydatnia smak potraw i jest dostępna zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło potasu, wapnia i żelaza

Sól kłodawska z kolei to produkt o dużym poziomie czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i stanowi kapitalny dodatek do naszych kiszonek. Jest m.in. kopalnią cynku, wapnia czy potasu, innymi słowy pierwiastków niezbędnych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dzięki czemu nie zatraca swoich własności i jest łatwo przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest często używana nie tylko w branży spożywczej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

Post Author: