Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to danie jedynie świąteczna, którą jemy przeważnie podczas Wigilii czy też znaczących rodzinnych imprez. Tam, gdzie zwyczaj spożywania dwudaniowych posiłków wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony często pojawia się na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz również jako uzupełnienie do niektórych dań. Barszcz czerwony – zupa uniwersalna Wydawałoby […]

Robisz wino domowe? Przydadzą Ci się etykiety na butelki

Tradycja dawania prezentów na różne okazje praktykowana jest od setek lat i od samego jej początku najchętniej przekazywanym i, nie da się ukryć, równie entuzjastycznie akceptowanym podarunków, jest alkohol. Wiele osób nie wyobraża sobie nie wziąć butelki na ślub, imieniny lub osiemnastkę. Jak jednakże wyróżnić się z tłumu, w przypadku, gdy pozostali zaproszeni przyniosą to […]

Słój z kranikiem – coraz modniejszy sposób podawania napojów

Od jakiegoś trwa nawrót mody na słoiki. Nie traktujemy ich już jako opakowanie do kupowanych w sklepie lub przygotowywanych na własną rękę przetworów, a zaczęliśmy dostrzegać w nich pełnoprawne naczynia do podawania różnych trunków i deserów. Wielkim zainteresowaniem cieszą się szczególnie pojemne Słoiki z kranikiem, które posiadają sporo zastosowań. Do czego można je wykorzystać? Gdzie […]

Chcesz wykonać drzwi drewniane na wymiar? Zamów je u producenta

Oknostol jest przedsiębiorstwem, które może pochwalić się wieloletnią praktyką w produkcji różnego typu modułów stolarki drzwiowej i okiennej. Okres obecności na polskim rynku spowodował, że jego specjaliści gwarantują konsumentom najwyższą jakość dostarczanych produktów oraz obsługi klienta. Ramy okienne przedsiębiorstwa Oknostol cechuje nie tylko ich trwałość, ale też najwyższa funkcjonalność, będące wynikiem użycia w toku ich […]

Tradycyjne polskie zupy – żurek oraz barszcz biały

Obecnie rzadko już jemy obiady z dwóch posiłków. Przez chroniczny pośpiech, a przez to konieczność błyskawicznego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie na rzecz posiłków niegdyś oferowanych najczęściej jako to większe danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, jak barszcz biały oraz żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli osobiście […]

Czym zachęcić nastolatka do czytania? Kupuj mu książki młodzieżowe!

Młodzież wychowywana w XXI wieku ma coraz mniejszą styczność z szeroko rozumianą literaturą. Młody człowiek wybierze najczęściej błyskawiczną rozrywkę na tablecie, w telewizorze bądź w smartfonie, a po książkę na ogół sięga wówczas, kiedy jest to zadana lektura szkolna. I właśnie przez konieczność analizy tekstów literackich sprzed paru stuleci dla licznych młodych ludzi czytanie dla […]

Kwaszone przetwory warzywne – zdrowe i lubiane przekąski

Kiszonki z warzyw są tak silnie związane z tradycyjną kuchnią polską, że w naszym odczuciu jest to wyłącznie słowiański smakołyk, z rzadka spotykany w innych krajach świata. Lecz kiszonki modne są nie tylko na starym kontynencie, ale też w Azji oraz w obu Amerykach. Kiszone przetwory z warzyw znane są nam od tysiącleci Wedle historyków […]

Czym pokryć dach? O nowoczesnych blachodachówkach

Blachodachówki to dziś jeden z najpopularniejszych typów pokryć dachowych. Oczywiście spore zainteresowanie, jakim to rozwiązanie cieszy się wśród budowlańców nie bierze się znikąd. Blachodachówki mają wiele zalet, czyniących z nich wspaniały wybór zarówno w przypadku nowych budynków, jak i remontów tych już istniejących – zwłaszcza zabytkowych. Blacha dachowa to też bardzo uniwersalna technologia, znajdująca zastosowanie […]

Kantary – rodzaje i rozmiary

Kantar to powszechnie używana część uprzęży dla konia. Jest ogromnie podobny do uzdy, gdyż jedyną różnicą między oboma rozwiązaniami jest nieobecność wędzidła – części wkładanej do pyska, pozwalającej na przekazywanie sygnałów do poruszającego się zwierzęcia. Kantar to jeden z najważniejszych elementów ekwipunku jeździeckiego, z którym konie rzadko się rozstają. Tym samym musi on być dobrany […]

Dlaczego warto regularnie jeść ogórki kwaszone?

W zupie, na kanapce, w sałatce czy jako surówka do dania głównego – ogórki kiszone w naszej kuchni jemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kiszonki są tak samo smakowite, co zdrowe. Kiszone ogórki – z ząbkami czosnku, koprem bądź z innymi dodatkami Ogórki kiszone to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich […]