Kawa i słodycze – jakie dodatki do kawy wybrać?

Kawa i słodycze – jakie dodatki do kawy wybrać?

Chcesz kupić słodycze z Włoch? Powinieneś odwiedzić tę stronę.

Przyzwyczailiśmy się do spożywania kawy w pośpiechu w drodze do pracy albo zamiast śniadania. Nie powinno to dziwić, bowiem napój ten przez zawartą w niej kofeinę rozbudza i pozwala z pełną siłą stawić czoło codziennym zadaniom. Tymczasem lekceważymy to, iż kawa połączona z rozmaitymi dodatkami może przeistoczyć się w zniewalający rarytas, przy którym można się rozluźnić po nerwowym dniu w pracy. Które więc ciasta i słodkości najlepiej współgrają z kawą?

Nugat, czekolada i pozostałe słodycze – co warto przygryzać do kawy?

Do kawy, w szczególności jeśli lubimy spożywać ją bez dodatku mleka i bez cukru, znakomicie pasują przysmaki, które równoważą jej gorzki smak. To przykładowo:
czekolada – parę kostek ciemnej czekolady i kawa to połączenie, które zauroczy nawet tych najbardziej kapryśnych. Naturalnie zalecamy kupować czekoladę jak najwyższej jakości z wysoką zawartością miazgi kakaowej (od 70%) oraz z niewielką zawartością tłuszczu i cukru. Dobre tabliczki czekolady rozpoznaje się po wyraźnym trzaśnięciu gdy się ją łamie;
cynamonowe ciastka – mamy na myśli bułki z ciasta drożdżowego posypane cynamonowym cukrem i szarlotki. Cynamon wspaniale uwydatnia aromat kawy (można go dodać też bezpośrednio do napoju, przykładowo posypać nim aksamitną piankę mokki);
nugaty – wyborny deser sporządzany z ubitych białek jaj i miodu, które miesza się orzechami (w całości bądź rozdrobnionymi), czasem z domieszką kandyzowanych owoców i kakao. To tradycyjny frykas, który na Starym Kontynencie spożywa się w okresie Bożego Narodzenia we Francji, we Włoszech i w Hiszpanii. Tam również produkuje się najlepsze nugaty;
desery z toffi, karmelem oraz miodem – holenderskie stroopwafle, ciągutki mleczne bądź sezamki – te słodycze świetnie komponują się z popołudniową kawą i dobrą książką
migdały, orzechy i ciastka z ich dodatkiem – czy wybierzemy do kawy delikatne makaroniki pieczone z mąki migdałowej, garść orzechów bądź popularne babeczki z ich dodatkiem, na pewno będziemy wniebowzięci tym smakiem. Warto jednakże mieć na uwadze, że orzechy mają w sobie dużo tłuszczy, w większości tych zdrowych, ale i tak lepiej jeść je z rozwagą;
kruche ciastka – m.in. ciastka owsiane, herbatniki oraz biszkopty, a więc wszystkie słodkości, które można maczać w kawie.

Adres:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]

Post Author: