Więcej informacji o ogórkach kiszonych w worku.
W zupie, na kanapce, w sałatce czy jako surówka do dania głównego – ogórki kiszone w naszej kuchni jemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kiszonki są tak samo smakowite, co zdrowe.
Kiszone ogórki – z ząbkami czosnku, koprem bądź z innymi dodatkami
Ogórki kiszone to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest niezwykle łatwe. Używa się do tego dużych glinianych garnków lub beczułek z drewna, w których surowe ogórki wraz z przyprawami zalewa się słoną wodą i pozostawia się je na co najmniej dwa tygodnie w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Amatorzy mniej kwaśnych smaków mogą skonsumować ogórki już po kilku dobach – takie ogórki nazywamy „małosolnymi”. W podstawowym recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się czosnek oraz koper, niemniej jednak smak ogórków kiszonych można urozmaicić też różnymi dodatkami, między innymi liśćmi laurowymi, ziarnami czarnego pieprzu czy cząstkami ostrej papryki. Oczywiście nie każdy ma czas czy wystarczająco miejsca w kuchni, aby samemu przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy posiada też spiżarkę albo piwnicę, w której może przetrzymywać przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że musimy zrezygnować z kiszonych ogórków – zawsze możemy kupić je w markecie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, np. w pojemnikach albo w woreczkach foliowych, które bez problemu da się przechowywać w lodówce.
Czy należy spożywać ogórki kiszone?
Od setek lat wiadomo, iż sfermentowane warzywa pozytywnie oddziaływają na nasz układ pokarmowy. I to prawda, bo wespół z kwaszonkami konsumujemy dobroczynne bakterie, które obniżają pH przewodów pokarmowych i korzystnie oddziaływają na ich florę, usprawniając w konsekwencji procesy trawienne. Jednak to nie wszystko! Kiszone ogórki nie są kaloryczne (to około 12 kilokalorii w 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę K1, A i C, jak również sporo minerałów istotnych dla poprawnego działania organizmu, to np. wapń, żelazo, magnez, cynk i potas. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeżeli nie odpychają kwaśne smaki, polecamy nie wylewać go po zjedzeniu warzyw, tylko go wypić bądź dodać do zupy ogórkowej, bowiem w miarę kiszenia mikroelementy przedostają się po trosze do zalewy. Należy jednak podkreślić, na kiszonki powinny uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kwaszonkach znajduje się bowiem duża ilość soli.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]