Cechy żywności ekologicznej

Cechy żywności ekologicznej

Skieruj się tu, aby kupić zdrową żywność.

Od dynamicznego rozkwitu branży spożywczej, który zaczął się w XX wieku, wyroby konsumowane przez nas codziennie zaczęto coraz częściej nasycać przeróżnymi substancjami przedłużającymi ich żywotność. Jednak razem z coraz szerszym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć oddziaływanie na ich zdrowie, w ostatnim czasie coraz chętniej poszukują oni artykułów wyprodukowanych z eko żywności.

Żywność eko – z upraw nie stosujących syntetycznych pestycydów i nawozów

Żeby konkretny produkt oferowany w Polsce mógł tytułować się „ekologicznym”, musi spełnić kilka wytycznych. Żywność ekologiczna i artykuły z niej wykonane muszą pozyskać określone certyfikaty wydawane przez wskazane do tego laboratoria. Nadrzędnym jednakże cechą spożywczych artykułów ekologicznych jest to, iż użyte do ich przyrządzenia warzywa i owoce uprawiano z zachowaniem wszelkich zasad rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie używali chemicznych pestycydów ani nawozów, które mogłyby niekorzystnie wpływać nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które też szkodzą środowisku. Niektóre bowiem nawozy zanieczyszczają wody powierzchniowe bądź powodują zasolenie gleby, a opryski upraw syntetycznymi pestycydami nierzadko powodują np. śmierć pożytecznych pszczół. Z kolei ekologiczna uprawa powoduje, że owoce oraz warzywa mają niższą zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to znaczy, że mniej tych niezdrowych substancji przeniknie do organizmu ich konsumentów.

Kupujesz żywność ekologiczną? Czytaj wnikliwie informacje na etykiecie

Przetwory eko podlegają ciągłemu nadzorowi we wszystkich fazach produkcji, w tym również w trakcie przewozu i przechowywania. Co ważne, gdy przetwór spełnia kryteria, jego producent oprócz rutynowych informacji między innymi o wadze netto, miejscu produkcji ingredientów, temperaturze przechowywania, terminie przydatności do spożycia czy wartościach odżywczych, musi dodatkowo obligatoryjnie wskazać numer identyfikacyjny organu kontrolnego niniejszy produkt i umieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym są białe gwiazdy ułożone w kształt liścia. Szukając żywności eko powinno się zatem czytać wnikliwie etykiety produktów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie opublikowana jest informacja o posiadanych certyfikatach.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Post Author: