Kawa i słodycze – jakie dodatki do kawy wybrać?

Przyzwyczailiśmy się do spożywania kawy w pośpiechu w drodze do pracy albo zamiast śniadania. Nie powinno to dziwić, bowiem napój ten przez zawartą w niej kofeinę rozbudza i pozwala z pełną siłą stawić czoło codziennym zadaniom. Tymczasem lekceważymy to, iż kawa połączona z rozmaitymi dodatkami może przeistoczyć się w zniewalający rarytas, przy którym można się […]

Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to danie jedynie świąteczna, którą jemy przeważnie podczas Wigilii czy też znaczących rodzinnych imprez. Tam, gdzie zwyczaj spożywania dwudaniowych posiłków wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony często pojawia się na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz również jako uzupełnienie do niektórych dań. Barszcz czerwony – zupa uniwersalna Wydawałoby […]

Jakie składniki zawiera pieczywo?

Pieczywo jest podstawą diety człowieka w naszej tradycji. Jest wytwarzane z mąki, wody, soli, mleka, środków spulchniających (zwykle zaczynu chlebowego lub drożdży) i wszelakich dodatków wzbogacających doznania smakowe, takich jak słonecznik, mak lub sezam. Dlaczego należy spożywać regularnie pieczywo? Pieczywo jest jedzeniem bardzo bogatym w wiele różnorodnych składników energetycznych i odżywczych, potrzebnych do prawidłowego działania […]

Tradycyjne polskie zupy – żurek oraz barszcz biały

Obecnie rzadko już jemy obiady z dwóch posiłków. Przez chroniczny pośpiech, a przez to konieczność błyskawicznego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie na rzecz posiłków niegdyś oferowanych najczęściej jako to większe danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, jak barszcz biały oraz żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli osobiście […]

Kwaszone przetwory warzywne – zdrowe i lubiane przekąski

Kiszonki z warzyw są tak silnie związane z tradycyjną kuchnią polską, że w naszym odczuciu jest to wyłącznie słowiański smakołyk, z rzadka spotykany w innych krajach świata. Lecz kiszonki modne są nie tylko na starym kontynencie, ale też w Azji oraz w obu Amerykach. Kiszone przetwory z warzyw znane są nam od tysiącleci Wedle historyków […]

Dlaczego warto regularnie jeść ogórki kwaszone?

W zupie, na kanapce, w sałatce czy jako surówka do dania głównego – ogórki kiszone w naszej kuchni jemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kiszonki są tak samo smakowite, co zdrowe. Kiszone ogórki – z ząbkami czosnku, koprem bądź z innymi dodatkami Ogórki kiszone to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich […]

Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona

Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kiszonej jest bezsprzecznie częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem wielu potraw i każdy Polak dość często widzi ją na swoim stole. I bardzo dobrze, bo kwaszona kapusta to niezwykle zdrowe pożywienie. Czy należy jeść kwaszoną kapustę? Kapusta kwaszona, czy też kiszona, jako że te dwie nazw stosuje […]

Cechy żywności ekologicznej

Od dynamicznego rozkwitu branży spożywczej, który zaczął się w XX wieku, wyroby konsumowane przez nas codziennie zaczęto coraz częściej nasycać przeróżnymi substancjami przedłużającymi ich żywotność. Jednak razem z coraz szerszym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć oddziaływanie na ich zdrowie, w ostatnim czasie coraz chętniej poszukują oni artykułów wyprodukowanych z […]

Czy są zamienniki kapsułek do ekspresu Dolce Gusto?

Ekspresy z systemem Dolce Gusto na stałe wtopiły się już w pejzaż naszych kuchni. Urzekła nas nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, iż dają łatwy dostęp do aromatycznych kompozycji kawy. Konesery tego napoju z czasem uznali, że nie muszą się ograniczać tylko do oferty jednego producenta, więc na rynku błyskawicznie powstał […]

Warsztaty kulinarne dla dzieci – zabawa i nauka w jednym

Dzieci kochają uczestniczyć w kuchni – przynosić i wybierać składniki bądź ozdabiać ciastka. Chcesz rozwijać zapał kulinarny Twojej pociechy? Poznaj kursy gotowania dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się, czego dotyczą takie zajęcia. Zalety kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci są przeznaczone dla maluchów w przedziale wiekowym od 6-10 lat. W trakcie warsztatów […]